У роботі із запитами клієнтів їй важливо довести до ладу здоров’я усього організму, аби поліпшити якість життя людей, які звертаються по допомогу. Це – Валерія Садович, нутриціологиня, яка керується виключно науково доведеним підходом й без перестанку поліпшує свої знання. Нам Валерія розповіла про свій шлях до ведучої експертки з харчування світового рівня та відкрила секрет, як харчуватися правильно і не страждати.
- Хто такий нутриціолог і чому Валерія Садович – ідеальний взірець?
Нутриціологія – це наука про їжу та харчування, про поживні речовини, які сприяють здоров’ю людини та якісному відновленню. Валерія Садович працює нутриціологом з 2018 року. Коли зараз вона відомий спеціаліст у галузі нутриціології з міжнародним досвідом та визнанням, то передували цьому роки наполегливого навчання та підвищення кваліфікацій.
Інтерес до нутриціології був у Валерії з дитинства. Ще навчаючись у школі вона помічала, що у нашому харчуванні присутня забагата кількість цукру, швидких вуглеводів та надто перероблених продуктів.
“Я не розуміла, чому харчування більшості людей влаштоване саме так і як це можна змінити”, – згадує Валерія.
ЇЇ шлях у нутриціології почався з вивчення методик коригування ваги, а вже опісля навчання в Університет Маямі Садович зацікавилася впливом нутрієнтів в їжі на організм на клітинному рівні. Так, вона почала вивчати антивікову нутриціологію та превентивну медицину: “Мені захотілося масштабувати свої знання, розглядати харчування не лише як спосіб схуднути, а як основний фактор для здоров’я, молодості та довголіття”.
Для підвищення кваліфікації Валерія вибрала одні з найкращих університетів у світі: Університет Стенфорда та Єльський та Нью-Йоркський університети. Логіка нутриціологині проста – коли дотримуєшся науково доведеного підходу у своїй роботі, отримуй знання там, де ці наукові дослідження проводять, щоб мати доступ до наукової інформації з першого джерела.
Також Валерія має диплом MBA Nutritionology. Key Aspects, отриманий в Open European Academy. Завдяки йому Садович стала членкинею HiSTES. А ще Валерія Садович є членкинею Незалежної асоціації нутриціологів та дієтологів України, членкинею асоціації Association of Nutritionists and Health Coaches, є у складі American Society of Nephrology та World Public Health Nutrition Association.
“Я завжди дотримуюся науково доведеного підходу, підтвердженого дослідженнями та світовими стандартами. Отримані знання у світових освітніх лідерів дозволили мені створювати ефективні програми у галузі anti age нутриціології, створювати персоналізовані стратегії харчування та харчової підтримки й допомагати людям не лише корегувати харчування, а й розуміти, як воно впливає на організм на клітковому рівні”, – ділиться Валерія Садович.
- На що варто звертати увагу у своєму харчуванні?
Нещодавно Валерія виграла премію від Cosmopolitan як “Інноватор в антивіковій нутриціології”. Чому саме у цій категорії? Бо Валерія Садович віртуозно пояснює та надихає сприймати їжу не лише як джерело калорій, через які ми втрачаємо або набираємо вагу, а і як постачальника поживних речовин, які впливають на стан організму на клітинному рівні й при правильному харчуванні сприяє довголіттю.
“Щодня я бачу, як грамотне та збалансоване харчування допомагає коригувати вагу та покращувати якість життя”, – завважує нутриціологиня. У харчуванні Валерія радить стежити за балансом поживних речовин у раціоні, вживати протизапальні продукти, як-от ті, що є джерелами антиоксидантів, та регулярно отримувати з їжею колаген, омега-3 жирні кислоти та інші обов’язкові для здорового функціонування організму речовини.
Валерія наполягає на тому, що правильне харчування – це легко. У ньому не має бути екстремальних обмежень, складних підрахунків або демонізації окремих груп продуктів. “Просто важливо пам’ятати, що він харчування залежить не лише вага тіла, а й здатність думати, здорова робота кишківника, стан шкіри, волосся та нігтів. Якщо вже говорити про вплив їжі на організм на клітинному рівні, то якісне харчування здатне запобігати таким хворобам, як деменція чи хвороба Альцгеймера. Я вважаю важливим пояснювати, що бажання жити довго та щасливо напряму залежить від того, що лежить на вашій тарілці”, – пояснює вона.
- Як Валерія Садович радить харчуватися, аби схуднути?
Зацікавленість нутриціологією та професійний шлях у цій галузі Валерія почала саме з вивчення того, як харчування впливає на вагу тіла. Нині ж нутриціологиня запевняє, що немає нічого важливішого за гармонійне функціонування усіх процесів, які відбуваються в організмі.
“У 2018 році я брала участь у розробці програми з клінічної нутриціології й створення модуля з технологій роботи з комплексними порушеннями здоров’я – це програма для майбутніх нутриціологів, які прагнуть поглибити знання. А з липня я голова відділу з харчування, здоров’я та балансу нутрієнтів у Midful Eating School. І хоча між цими проєктами вже пройшло чотири роки й вони мають різне призначення – один для студентів, а інший для клієнтів – на ньому люди опановують головне знання: здорова вага можлива лише при здоровому функціонуванні всього організму. І останнє куди важливіше за просто нормалізацію ваги”, – акцентує Валерія.
Загалом чекліст здорового схуднення такий: звернутися до сертифікованого нутриціолога, пройти повний чекап організму, “закрити” усі наявні дефіцити, можливі проблеми з гормональним фоном, зрозуміти власну генетику, скорегувати харчування, згідно з потребами організму. Ці кроки мають допомогти почати почувати себе краще в цілому.
Якщо ж ви чекаєте на чарівний рецепт схуднення та список корисних продуктів, то головне пам’ятайте, що харчуватися варто повноцінно та різноманітно. Це база для гарного самопочуття, якісного життя та любові до власного тіла.
Текст: Валентина Анохіна